Kako lahko tehnologija, ki poganja bitcoin, spremeni svet?

9. Avg 2016 20:12

Enaintridesetega oktobra 2008 ob 14.10 po newyorškem času je Satoši Nakamoto nekaj sto strokovnjakom za računalniško šifriranje prek e-poštne skupine poslal kratko sporočilo, da razvija sistem elektronskega denarja, ki za delovanje ne potrebuje osrednje avtoritete oziroma banke. Sporočilu je priložil devet strani dolg dokument, v katerem je svoje ideje natančneje pojasnil.

Naslovniki, med katerimi so bili navdušenci za nove tehnologije, programerji in strokovnjaki za tajnost elektronskih komunikacij, nad idejo sprva niso bili navdušeni. A Nakamota hladen sprejem ni omajal v nameri, da svoje ideje preizkusi tudi v praksi. Vzpostavil je spletno stran bitcoin.org in 3. januarja 2009 na svojem računalniku prvič zagnal program za izmenjavo bitnih kovancev…

Prvi povabljeni uporabnik je bil Hal Finney, ki je v začetni fazi pomagal pri vzpostavitvi sistema in kot nagrado dobil 1000 e-kovancev. Verjetno se ni niti zavedal, da bo to čez nekaj let vredno več kot pol milijona evrov (upoštevaje trenutni menjalniški tečaj).

Nadaljevanje na znanstvenem blogu Kvarkadabra.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]