Ne uporabljaj javnih wi-fi točk. Zakaj? Zato …

24. Okt 2018 20:04

Wi-fi omrežja lahko marsikomu kdaj rešijo kož, sploh brezplačna na naključnih lokacijah. Vendar pa njihova uporaba ni tako varna, zato Matic opozarja, da raje uporabljajte mobilna omrežja, kot pa kakšen gostilniški wi-fi.

Kakšne pa so nevarnosti? Takole opozarja bloger: “Si prepričan, da je brezplačen wi-fi, ki ga vidiš, ko sediš na jutranji kavi, res postavil gostinec? Kaj pa, če ga je vzpostavil tisti čudak za sosednjo mizo, ki ima prižgan prenosnik in nekaj zavzeto tipka? Pa četudi ga je postavil gostinec, si prepričan, da je pravilno nastavljen? Da ni nekje še neka druga lažna naprava, ki te skuša uloviti? Vsak lahko postavi lažno dostopno točko, ki bo preglasila legitimno in začne loviti ves promet, ki se steka prek te njegove lažne dostopne točke. Ko enkrat promet teče čez njegovo napravo, ni več tak problem loviti podatkov, vsaj če ve, kaj dela.”

Zato je svoj zadnji zapis opremil tudi z nasveti za bolj varno uporabo javnih wi-fijev. Pomembno je, da izvajate aktivnosti, povezane z bančništvom in financami na varni povezavi. Prav tako je smotrno uporabiti VPN, vsekakor pa se izogibajte funkciji, da se avtomatično povežete z razpoložljivim wi-fijem.

 

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]