Zakaj se vedno bolj sprašujem, ali ima sploh kakšen smisel spremljati poročila

24. Okt 2018 18:16

Vedno pogosteje lahko spremljamo lažne novice, ki pa jih od določenih medijev že pričakujemo. Kot pa izpostavlja Sašo Ornik, so tu še mediji, ki bi naj skrbeli za našo obveščenost, a se bolj kot s tem, ukvarjajo z vsiljevanjem svojega mnenja. Ne s poročanjem, ampak z aktivizmom, s katerim hočejo doseči točno določene rezultate.

Ob tem se sprašuje, kam je šlo objektivno poročanje brez neumnih podtonov, vrednostnih obsodb in ciničnih nasmeškov. Namesto tega prevladujejo resničnostni šovi s pravimi tekmovanji nad zgražanjem. Temu nihče ne ubeži. Bloger pa tudi pojasnjuje, zakaj mediji niso več tako kredibilni.

Povsem razumem, zakaj mediji nimajo več velike moči v družbi in zakaj jih pogosto pri prepričevanju množic prehitevajo posamezniki s svojimi mnenji na družabnih omrežjih in svojih spletnih straneh ali na youtubu. Pogosto so namreč bolj pristni, jim lažje verjameš, kot medijski mašineriji, ki se ti zlaže preden prešteješ do tri. Razumem tudi, zakaj v ZDA mediji nič ne morejo proti Trumpu, kljub vsakdanjim napadom nanj. Velik del Američanov jih pač ne spremlja več, razen kdaj za kakšen komičen vložek, češ, glej kako spet lažejo. Tisti, ki mislijo, da lahko proti negativnim spremembam v družbi delujejo z veliko medijske pozornosti, z oštevanjem, smešenjem, žaljenjem, se motijo, ker ne opazijo, da tisti, ki bi naj to počeli, skoraj nimajo več moči.

 

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]