Problematični Nikola Tesla pol leta preživel v Mariboru od koder so ga izgnali

11. Apr 2016 19:12

Nikola Tesla je v Maribor prišel po študiju na Visoki tehniški šoli v avstrijskem Gradcu. “Denarna stiska in dolg enemu od graških oderuhov sta ga privedla do tega, da je jeseni leta 1878 Gradec nenadno zapustil, o čemer pa ni obvestil prav nikogar, niti domačih. Kljub skoraj dvomesečnemu iskanju, ki ga je v Gradcu vodil njegov daljni sorodnik Djuro Banjanin, se je za Nikolo izgubila vsaka sled. V takrat že gospodarsko razgibani Marburg je Tesla prispel v prvi polovici septembra 1878…

Tako v uvodu teksta z naslovom Nikola Tesla v Mariboru (1878 – 1879) piše Milan Perhavec. Sicer o njegovem bivanju v Mariboru obstajajo izredno skopi pisni in ustni podatki, a iz tistih, ki obstajajo vseeno lahko izluščimo grobo zgodbo o njegovi “slovenski epizodi”.

Zanimiva pričevanja in zapise o tem, kako je tesla v Mariboru prosti čas preživljal v gostilnah in kavarnah, o njegovi strasti do kartanja in biljarda, problematičnosti, ki je vodila vse do izgona iz Maribora ipd., v nadaljevanju zapisa predstavlja Marijan Zlobec.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]