Sony rx100 v praksi (foto)

21. Jan 2014 19:12

rx100_roka_edit-300x199Ko je nov Sonyjev fotoaparat rx100 prišel v roke Lenarta J. Kučića, je bil najnovejši, popolnoma nepreizkušen in najdražji žepnik na trgu, za katerega so prodajalci zahtevali več kot za vstopni dslr z objektivom (približno 650 evrov). Kljub temu se je odločil za nakup.

Sedaj pravi, da tako zmogljivega fotoaparata še nikoli ni imel v svojem žepu. Tipalo je bilo enako veliko kot pri nikonu 1 (en palec) in precej večje kot pri canonovi seriji g, panasonicih lx ali olympusih xz.  Proženje je bilo neslišno, objektiv pa se je zdel obetaven. Kasneje pa so na plan privrele vse pomanjkljivosti …

Blogerja je najprej zmotilo, da pri Sonyju še vedno niso izpopolnili stiskanja v zapis jpeg. Fotoaparat je imel v svetlih delih zelo malo rezerve (hitro je prišlo do „klipinga”), kar je avtomatika reševala s podosvetljevanjem za vsaj pol zaslonke. Objektiv je pri 28 mm kar močno popačil robove, zato so algoritmi za odpravljanje optičnih napak nenaravno raztegnili obraze, če sem portrete kadriral preblizu robu fotografije. Preberite tudi ostale karakteristike modela rx100.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]