Kaj nam prinaša ponovni dvig minimalne plače?

21. Jan 2014 20:42

denarPo poročanju slovenskih medijev naj bi se minimalna plača v Sloveniji dvignila za 5 €, na 789,15 € bruto. Sindikatom se to zdi premalo, delodajalcem pa preveč. Žid ob tem razmišlja, zakaj je dvig minimalne plače pravzaprav zelo primeren.

Leta 2010 je bil sprejet Zakon o dvigu minimalne plače, ki je previdel na vrhuncu gospodarsko-finančne krize 22 % zvišanje minimalne plače. Vsa delovna mesta v podjetjih z nizko dodano vrednostjo, kot je npr. predelovalna dejavnost, ki so bila na nitki, so postala nekdanja delovna mesta. Številka je petmestna, prvi cifra ni 1. Ker za izgubo delovnih mest ni nihče odgovarjal, je bil dvig minimalne plače dobra odločitev.

Dvig minimalne plače za 5 € ne pomeni samo dviga minimalne plače, temveč verižno reakcijo dviga vseh minimalnih plač, saj ne morajo biti bolj zahtevna delovna mesta in manj produktivni posamezniki enako plačani, poudarja blogerin dodaja, pomen napisanega: To pomeni, da minimalna plača ne sledi produktivnosti gospodarstva in trendu BDP, temveč populističnim željam socialistične vlade in denarnicam sindikatov.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]