Kako sem (skoraj) dosegla, da moji otroci radi berejo

24. Apr 2016 14:12

branjePreden je Tina postala mama ni veliko razmišljala o tem, kako bo svojim otrokom privzgojila ljubezen do branja. Ob tem pravi, da se nam v poplavi zahtev in pričakovanj, ki danes okupirajo novopečene starše, ves čas mudi. Poleg tega nas je strah, da svojim otrokom ne bomo česa (dovolj zgodaj) omogočili. Redki so tisti, ki se znajdejo v tej zmešnjavi.

Po njenih izkušnjah lahko z branjem brez slabe vesti začneš šele, ko je otrok sposoben slediti preprosti zgodbi. Večja dilema kot kdaj začeti z branjem, se ji zdi, kdaj nehati. Večina staršev bere otrokom, ko so majhni, in s tem preneha, ko se ti naučijo brati samostojno. Ampak če nekaj znaš, še ne pomeni, da boš to tudi počel.

Raziskave kažejo, da 60 odstotkov mladostnikov redko bere oziroma sploh ne bere. Pri vsem skupaj je važno tudi, kaj otroci berejo. Produkcija knjig za otroke in mladino je pri nas ogromna ‒ na leto izide približno 900 otroških in mladinskih naslovov. Eden od kriterijev po katerih starši lahko izbirajo, je nagrada zlata hruška, ki jo vsako leto dobijo dobre knjige. Podaljšek zlatih hrušk pa Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig.

Oznake: , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]