Teden mobilnosti: za isto pot z avtomobilom eno uro, z javnim transportom tri ure

19. Sep 2014 12:04

evropski_teden_mobilnostiTa teden v več kot 2000 mestih poteka Evropski teden mobilnosti. Teden mobilnosti, ki letos poteka pod sloganom “Naše ulice, naše odločitve”, je namenjen predvsem prizadevanju za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti.

Spodbujanje večje uporabe javnih transportnih sredstev je po nekaterih evropskih državah bistveno lažje, saj je javni transport veliko bolj urejen kot pri nas. Pogoj, da bodo ljudje bolj uporabljali javni transportna sredstva, namreč ni zgolj ekološka ozaveščenost ljudi, temveč še vedno veliko večjo vlogo odigrajo čas porabljen za neko pot, frekventnost, udobnost, cenovna ugodnost in še nekateri drugi dejavniki.

Bloger Kričač je v tokratnem prispevku na praktičnem primeru ponazoril kako za 70 kilometrsko pot iz Ljubljane do vasi Gorenje z avtomobilom potrebuje manj kot 1 uro , medtem ko bi z javnim transportom porabil več kot 3 ure.

Seveda obstajajo tudi povezave med kraji, pri katerih z javnim transportom prihranimo čas, v primerjavi z avtomobilom, vendar bi moralo biti teh mnogo več.

Oznake: , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]