Izgubljenih pol milijarde v Stožicah

5. Feb 2017 08:08

»V stožiški luknji poniknilo pol milijarde. Med prerekanimi terjatvami je potegnila kratko prav Mestna občina Ljubljana; zastaralo ji je za skoraj 35 milijone evrov« je bil tipični napovednik poročanja medijev o poteku stečajnega postopka na družbo Grep, izvajalcem del športnih in trgovskih objektov v Stožicah. Takšna informacija običajnemu bralcu pove, da je bilo z izgradnjo Stožic izgubljeno (ukradeno?) 500 milijonov evrov in da je Občina Ljubljana pri tem izgubila največ.

Takšen je pač običajni pristop k oblikovanju medijskega sporočila, ki želi bralcu predstaviti šokantno novico in ki ga dejstva ne zanimajo preveč (korektna analiza zahteva seveda več časa, napora ter tudi znanja, česar pa piscem pogosto zmanjka). Zato poglejmo konkretne številke, ki kažejo precej drugačno sliko. Pri tem izhajam samo iz javno objavljenih informacij, medtem ko se v druga ozadja ne spuščam, tudi ker jih ne poznam.

Vemo, da je v Stožicah poleg izgradnje stadiona in večnamenske dvorane izvajalec družba Grep d.o.o. vzporedno gradila tudi velik trgovski kompleks. Prvi partner in predvideni glavni investitor trgovskega dela je bila srbska Delta, a je zaradi nastopa krize v letu 2009 odstopila od naložbe. Leto kasneje so se v financiranje nadaljevanja gradnje kot partner vključili Avstrijci s četrtinskim deležem celotne investicije, banke pa naj bi zagotovile preostali del.

Zaradi zaostrenih razmer v bančništvu, so banke v 2011 financiranje ustavile, projekt trgovskega dela ter s tem celotnega kompleksa pa je ostal nedokončan. Ker lastniki niso našli novega investitorja, niti drugih finančnih virov, so v družbi v letu 2014 pričeli s prisilno poravnavo, dve leti kasneje pa je bil uveden stečaj …več (piše: Bine Kordež)

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]