Bine Kordež razkriva: Kdo je služil pri prodaji Heliosa

2. Jan 2017 13:23

Prodaja Heliosa Japoncem s strani avstrijskih lastnikov je v začetku decembra vzdignila veliko prahu, ki pa se je kot običajno, kmalu polegel. Vstop strateškega lastnika z Daljnega Vzhoda lahko ocenimo kot dober obet za nadaljnji razvoj družbe, posebno če se bodo uresničile napovedi o oblikovanju centra za prodor japonskega koncerna v Evropo.

Razumljivo pa je informacija o prodajni vrednosti 570 milijonov evrov, kolikor naj bi avstrijski lastniki iztržili pri prodaji, potem ko so družbo v letu 2014 odkupili od slovenskih lastnikov za 145 milijonov, povzročila precej razburjenja.

Večina jeznih komentarjev je izhajala iz domnevnega 400-milijonskega zaslužka Avstrijcev, kar seveda ni točna primerjava, prav tako pa je težko pritrditi »opravičevanju« premiera, da je šlo za popolnoma drugačno družbo. V večini komentarjev je šlo za pavšalne ocene, zato poskušajmo v nadaljevanju nekaj podrobneje pogledati, kaj so Avstrijci kupili in kaj prodali.

Osnova za analizo so lahko samo javno objavljeni finančni pokazatelji poslovanja Skupine Helios za zadnja leta. Ti seveda ne izkazujejo podrobnejših premikov v organizaciji in tržni poziciji družbe, a te spremembe se v bistvu odražajo v finančnih kazalcih. Vodstvo družbe (tako sedanje kot nekdanje) bi bilo seveda najbolj kompetentno, da bi predstavilo dejanske spremembe, ki so se v družbi zgodile, a se je temu izognilo …več (piše Bine Kordež)

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]