Od zlate generacije do zlate medalje: kako smo postali evropski prvaki v košarki

19. Sep 2017 08:37

Slovenci smo evropski prvaki v košarki. Izjemno, neverjetno, fantastično! Po letih razočaranj, žalosti, ponižanj, pretočenih solza ob prejetih trojkah v zadnjih sekundah … je gordijski vozel kolektivne frustracije presekan in nadomeščen s kolektivno evforijo, solzami sreče, radostjo, ponosom …

Potem ko smo že obupali, da bo kdajkoli drugače, ko se je poslovila zlata generacija z NBA peterkami in najboljšimi evropskimi štiricami, sta se od nekod vzela pobalina iz sosednjega bloka in to krasno igro z žogo vrnila h koreninam, k njenemu bistvu – čistemu, nedolžnemu, nepokvarjenemu; ter za seboj potegnila soigralce in celoten narod.

Košarka, s kateri smo Slovenci postali evropski prvaki, ni plod znanstvenih dognanj s športnih fakultet ali trenerskih simpozijev, še manj je komercialni produkt iz sodobnih gladiatorskih dvoran s hamburgerji, hotdogi, kokakolo in vsem ostalim džankom.

To je košarka z asfaltnih igrišč naših dvorišč, ki se igra do trde teme in še malo dlje, s premalo napumpanimi žogami na koše z golimi obroči. To je otroška igra z igrišč, ki v sodobnem svetu pametnih telefonov ob poletnih večerih zapuščena samevajo, na katerih ne drsi več zaradi zlizanega asfalta, temveč zaradi blata, listja in trave.

To je košarka, katere cilj je zadeti koš več od nasprotnika, košarka, s katero parket zapustiš kot zmagovalec, četudi prejmeš več kot 70, celo 85 točk.

Imeli smo zlato generacijo. Sedaj imamo še zlato medaljo …več (piše: Rok Čakš)

foto: FIBA

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]