Tajni prisluškovalni laboratorij v hotelu Jama: špeckahlanje umre zadnje

6. Apr 2017 13:23

Ne, ne, ne ni prvoaprilska šala, zelo resnična zgodba je, ob kateri bi se morali zamisliti: v postojnskem hotelu Jama so pri obnovi odkrili skrivna vrata. Kot v kakšni grozljivki. Ker ni bilo ključa, so vlomili in odkrili tajno sobo za prisluškovanje iz časov nekdanje Jugoslavije. Hitro so ugotovili, da gre za povezan sistem več soban, ki so pripadale nekdanji tajni policiji Udbi. Sobe pa so bile opremljene s prisluškovalnimi napravami za vso Primorsko, vključno z vozliščem civilne in vojaške telefonije ter, seveda, s sobo za počitek. Iz sistema štirih sob, opremljenih v stilu 70 let 20. stoletja, je bilo mogoče pobegniti prek jaška skozi jamo.

Zakaj sta politični in vojaški vrh nekdanje Jugoslavije v 70. letih takrat v novozgrajenem hotelu Jama vzpostavila tajno prisluškovalno gnezdo? Hotel, ki so ga odprli leta 1971, v času, ko sta najvidnejšo vlogo v Zvezi komunistov Jugoslavije igrala tudi Slovenca Edvard Kardelj in Stane Dolanc, malo kasneje tudi Janez Zemljarič. Verjetno zato, da so poslušali, kaj so se gostje v sobah pogovarjali in predvsem- kaj so tam delali. Vsakršna malenkost je bila zlata vredna pri poznejšem izsiljevanju.

Všeč mi je ideja direktorja Marjana Batagelja, ki načrtuje celo odprtje muzeja za prisluškovanje. Zakaj? Zato, ker trdim, da je ni tako slabe stvari, da se iz nje ne bi izcimilo tudi nekaj dobrega. In iz komunističnih, zelo psihopatskih blodenj 20. stoletja bi lahko danes kovali turistično obarvani dobiček.

Zakaj pa ne!

Ob krvoločnih kretenih, ki so sodržavljanom in tudi tujcem pri nas prisluškovali nekoč- pa jim je ljudstvo kljub temu ploskalo in postavljalo spomenike, še Edward Snowden izpade amater …več (piše: Milena Miklavčič)

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]