Smo res davčno najbolj obremenjena država?

16. Okt 2018 09:00

Zaradi predvidene razbremenitve najvišjih plač, ministrstvo za finance predlaga tudi manjše povečanje davka na dohodek pravnih oseb (davka na dobiček) in sicer iz današnjih 17 na 19 %. Razumljivo bo ta dvig sprožil nasprotovanje gospodarstva, saj nihče ni zadovoljen, če mora plačati višje davke. Posebno to velja za izvoznike, najbolj vitalni del naše družbe, ki so nedvomno zaslužni za ponovno gospodarsko rast.

Ni čisto izključeno, da bo moralo ministrstvo pod njihovimi pritiski popustiti in poiskati kake druge rezerve. Čeprav bo sicer tudi javnost pritrjevala njihovim zahtevam, vseeno poglejmo, kakšne so danes davčne obremenitve zaslužkov podjetij. Posebno v primerjavi s pogoji, ki so jih deležni podjetniki in gospodarske družbe v drugih državah. Kljub siceršnjem prepričanju, da imamo v Sloveniji skoraj najvišje davke na svetu, smo pri tej obdavčitvi na čisto drugi strani svetovnih lestvic, torej v skupini držav z najnižjimi davki.

V vseh državah plačujejo gospodarske družbe davek na dobiček oz. davek od dohodka pravnih oseb, kot ga uradno imenujemo v Sloveniji. Zakonodaja opredeljuje splošno stopnjo tega davka, pri čemer pa se pri izračunu osnove od katere se plačuje davek, upoštevajo razne olajšave (zmanjšanja osnove), kakšni stroški pa se tudi ne priznavajo (povečanje osnove).

Če potem konkretno višino davka na dobiček primerjamo z dobičkom pred davki, dobimo tako imenovano efektivno davčno stopnjo, torej koliko je dejansko obdavčen dobiček podjetij. Ta podatek je tudi najbolj ustrezen kazalec za primerjavo obdavčitve med različnimi državami … več v zapisu iz leta 2016, ki pa je še kako aktualen v tem času (piše: Bine Kordež na blogu Jože P. Damijan). 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]