Smo že ujeli Evropo?

12. Avg 2017 08:08

Podatek o bruto domačem proizvodu (BDP) vsekakor ne odraža celovite informacije o doseženi stopnji razvoja in kvaliteti življenja po državah, vseeno pa je najbolj pogosto uporabljan kazalec za primerjavo med državami in izračun njihovega napredovanja.

Pri tem se običajno uporabljajo nominalni ali realni zneski preračunani v enotno valuto (v svetu obvezno preko dolarja), kjer pa lahko zaradi valutnih sprememb pride do precejšnjih odstopanj.

S tem ko se je v letu 2015 dolar za 15 % okrepil proti evru, se življenjski standard Evropejcev glede na Američane ni prav veliko spremenil. Da se izognemo temu vplivu ter tudi različnemu nivoju cen v posameznih državah, se za primerjavo med državami najpogosteje uporablja preračun BDP v PPP (purchasing power parity), torej BDP preračunan po enotni kupni moči. S to primerjavo se preračuni BDP običajno zaključijo, kar pa ne pomeni, da ne bi mogli pogledati še natančneje v razlike med državami in o tem nekaj v nadaljevanju.

Kot rečeno, se za spremljanje gibanje rasti BDP v posamezni državi uporabljajo podatki o bruto domačem proizvodu preračunani v stalne cene. Rdeča črta na grafikonu tako prikazuje kako se je gibal realni BDP na prebivalca Slovenije zadnjih dvajset let, pri čemer je podatek za leto 1995 predstavlja 100 %. Po pospešeni rasti pred krizo, je BDP močno padel in šele po letu 2013 ponovno narašča. Preračunano torej še nismo ujeli najvišjih nivojev iz leta 2008, a vemo, da je visoka rast v obdobju 2005-2008 temeljila na pretiranem zadolževanju, kar smo “plačali” v kasnejših letih …več (piše: Bine Kordež)

hoomstock-polsi-klik

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]