Vsi Marinini moški

11. Apr 2017 08:37

Marine Le Pen, kandidatka za francosko predsednico, ki ji ankete javnega mnenja napovedujejo najmanj uvrstitev v drugi krog, se ima za svoj politični uspeh zahvaliti trem moškim. A potem, ko je že kazalo, da ji vzorniki, oče Jean-Marie ter predsednika Putin in Trump, s pomočjo katerih je spretno izoblikovala svojo predvolilno podobo, ne morejo več škoditi, se je zdaj pokazalo, da lahko njene sanje o zmagi tudi pokopljejo.

Za velik del Marininega uspeha, pa tudi očitkov na račun populizma in nestrpnosti, je zaslužen njen oče, dolgoletni voditelj Nacionalne fronte. A politik Jean-Marie Le Pen, od katerega se je naučila preživeti v moškem svetu francoske politike, kjer so bile ženske doslej dobre zgolj za okras in morebiti še za kakšen škandal, jo je vendarle obdaril z za današnji čas  neprecenljivo lastnostjo, govorico brez dlake na jeziku. In celo takrat, ko ji ta lastnost škodi, Marine za razliko od svojega očeta, nato pa celo sovražnika, zmaguje. Oče in hči sta pred leti javno prala perilo v medijih, nato pa je Marine skupaj z očetom iz stranke uspela izgnati abrazivni rasizem in antisemitizem, ki je segel celo do zanikanja holokavsta. Kakorkoli že, družinski spor se ji je obrestoval, njene javne podobe pa ni očrnilo niti razkritje dejstva, da ji je, ko je bila Nacionalna fronta na robu bankrota, prav oče posodil denar.

Ko je Le Penova pred tedni obiskala Kremelj, to ni bila samo novica dneva v medijih obeh držav, pač pa tudi začetek nevarne igre, ki si jo je v Francoski predvolilni vročici že večkrat privoščila …več (piše: Lorax)

Oznake: , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]