IŠIAS – učinkovita rešitev težave z vajami

30. Apr 2022 05:12

Težave z išiasom so dandanes že nekaj vsakdanjega, saj trpi za tovrstno težavo že vsak 5 Slovenec.Pandemija zadnji dve leti, pa je ta pojav išiasa še nekoliko povečala, ko je večina ljudi delalo od doma, iz postelje, kavčev, stolic, ob tem pa bila neaktivna, zaradi zaprtosti vadbenih centrov.Pogovarjali smo se z mlado kineziologinjo, Tejo Ličen, ki se ukvarja z odpravljanjem akutnih in kroničnih težav s pomočjo ustreznih vaj, prilagojenim telesu posameznika.

Kako bi vi opisali Išias?

Klasično… s pojmom išias, opisujemo pekočo bolečino vzdolž noge, ki jo povzroči draženje našega največjega živca v telesu, n. Ishiadicus.Bolečina se običajno začne na področju križnice, pomika globoko v zadnjico, ter sega navzdol po zadnjem delu stegna, morda celo vse do stopala.

Ob pojavu, se lahko pekoča bolečina pojavlja v presekih, oziroma vztraja in povzroča celo mravljinčenje in šibkost prizadete noge.Ob pojavu mravljinčenja in šibkosti, je priporočljivo obiskati zdravnika.Tukaj pa bi predvsem rada poudarila, da se morda strokovnjaki na področju rehabilitacije in zdravstva preveč osredotočajo na same simptome, dejavnike tveganja in posledice, namesto vzroka nastanka težave.

Za vse laike, kako pa pride do nastanka išiasa?

Treba je pogledati, kaj se dogaja v medenici.Ob pojavu išiasa, bo posameznik skoraj zagotovo imel anteriorni nagib medenice (t. j.: nagib medenice naprej), na vrh tega pa še številne kompenzacije, zaradi česar bo obseg giba v kolku in medenice omejen.In ko je obseg giba sklepa omejen, telo išče druge alternative, kje te gibe dobiti, zato začnejo druge strukture in tkiva opravljati naloge, za kar pa niso ustvarjene in tako pride do preobremenitve ali draženja določenih struktur, kot je v našemu primeru draženje ishiadičnega živca.Rada bi še poudarila, da je pomembno telo pogledati širše, ter preveriti tudi, kaj se dogaja v stopalu in kolenu, ter nasloviti odpravljanje težave sistemsko in ne samo lokalno v predelu križa.

In kako je videti vaš pristop k odpravi težav z išiasom?

Po začetnem pogovoru, kjer pregledam izvide, ter mi posameznik opiše pojav težav in svoje navade, izvedem enostavne gibalne teste, s pomočjo katerih si ustvarim sliko telesa v prostoru in prepoznam prisotne kompenzacije.Nato pa se na začetku, preko osnovnih vaj naučiva pravilno dihati, kjer posameznika naučim začutiti in dihati v svoj prsni koš, kar je dejansko ključ, za odpravo marsikatere težave.Se pravi, sproščeno dihanje v prsni koš, brez napora ali občutka pomanjkanja zraka.Nato pa začneva z izvajanjem vaj, s pomočjo katerih odpravljava kompenzacije in povrneva telesu večji obseg giba v sklepih, ter boj lahkotno gibanje.

In še za konec, kaj bi svetovali nekomu ki ga trenutno pestijo težave z išiasom?

Da si poišče ustrezno strokovno pomoč na področju rehabilitacije, ali je to kineziolog ali fizioterapevt, ki mu bo pomagal uspešno odpraviti bolečino in okrepiti telo na način, da se težava ne bo več pojavila.naročnik objave: Erik Zorn

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]