Multipla skleroza: kako lahko fizioterapija izboljša zdravstveno stanje

11. Avg 2023 13:47

Verjetno je že vsak izmed nas slišal za zelo neprijetno bolezen, imenovano multipla skleroza. Gre za najpogostejšo avtoimunsko bolezen osrednjega živčevja, ki nastopi kot posledica poškodovanih ovojnic živčnih vlaken ali s strokovnim izrazom mielinskih ovojnic. Bolezen je počasi napredujoča, prizadene pa osrednje živčevje, ki ga sestavljajo možgani, hrbtenjača in vidni živec. Multipla skleroza je v bistvu kronična nevrološka bolezen, njeni simptomi se kažejo izmenično s tako imenovanimi fazami mirovanja.

Trenutno zanjo še ne poznamo zdravila, zdravljenje je zato usmerjeno predvsem k lajšanju bolezenskih znakov in preprečevanju napredovanja bolezni. Pri zagotavljanju kakovosti vsakodnevnega življenja in samostojnosti bolnikov ima zelo pomembno vlogo tudi fizioterapija.

Multipla skleroza – nehvaležna bolezen, ki ne izbira

 Kot smo že omenili, je multipla skleroza daleč najbolj pogosta avtoimunska bolezen osrednjega živčevja, katere pogostost je močno odvisna od številnih dejavnikov, ki vplivajo na to, pri kateri starosti se bo ta pojavila ter kakšen bo njen potek. Prizadene več žensk kot moških, hkrati pa je eden najpogostejših vzrokov za invalidnost pri mlajših odraslih.

Statistični podatki kažejo, da naj bi za multiplo sklerozo na svetu obolelo približno 2,5 milijona ljudi. Večji delež je žensk, ki pa imajo sicer boljšo zdravstveno prognozo. Sicer pa je pogostost bolezni geografsko pogojena. Tako lahko največ primerov srečamo v Severni Ameriki in Severni Evropi. Točno določen vzrok za nastanek bolezni še ni znan, vendar pa je jasno, da gre za dokaj kompleksen preplet različnih dednih in okoljskih dejavnikov. Multipla skleroza ni ozdravljiva – z različnimi tehnikami in metodami se zdravijo le njeni simptomi, kar je bistveno za upočasnitev poteka bolezni.

Glavni vzroki in simptomi multiple skleroze

 Vzrok za nastanek multiple skleroze še ni znan, zdravniki in znanstveniki pa predvidevajo, da gre za preplet različnih dednih in okoljskih dejavnikov. Bolezen sicer ni dedna, vendar pa obstaja genetska predispozicija za njen nastanek. Raziskave so namreč pokazale, da ima približno 15% bolnikov v sorodstvu vsaj eno ali več oseb, ki jim je bila prav tako diagnosticirana bolezen. Kljub temu pa stroki še ni povsem jasno, kateri geni so najbolj odgovorni za njen razvoj.

Glavni dejavniki tveganja za nastanek multiple skleroze so:

 • genetska predispozicija,
 • nekateri virusi in virusne okužbe v zgodnjem otroštvu,
 • pomanjkanje vitamina D,
 • ženski spol,
 • vnetna črevesna bolezen in bolezni ščitnice.

Zgoraj našteti dejavniki na takšen ali drugačen način vplivajo na posameznikov imunski sistem. Ta pod pritiskom začne tvoriti protitelesa, ki napadejo lastne mielinske ovojnice, jih poškodujejo in povzročijo simptome, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju. Začetni simptomi se lahko pri posamezniku pojavijo dobesedno čez noč, brez kakršnegakoli opozorila. Težava simptomov multiple skleroze je v njihovi nespecifičnosti, saj so odvisni od mesta poškodbe na mielinski ovojnici. Poleg tega lahko določeni simptomi trajajo zgolj nekaj dni, nato pa se prenehajo – bolezen v tem primeru pride v fazo mirovanja in po določenem času ponovno izbruhne. Slednje se lahko zgodi po nekaj mesecih, se ponovno ustavi, bolezen pa nato zopet izbruhne čez nekaj let.

Med glavne simptome, ki se pojavljajo pri multipli sklerozi, sodijo:

 • utrujenost, občutek šibkosti, slabost in bruhanje,
 • motnje vida, bolečine v očesu, vrtoglavica, težave z ravnotežjem,
 • mravljinčenje in bolečine po različnih delih telesa,
 • motnje čutenja, tresenje,
 • mišični krči, epileptični napadi,
 • motnje spomina in koncentracije,
 • težave z govorom ali požiranjem,
 • šibkost zgornjih ali spodnjih udov,
 • težave pri odvajanju, spolne težave,
 • težave z motoriko in s hojo.

Za postavitev diagnoze so potrebne različne preiskave, kot so testiranje, magnetna resonanca, ultrazvok, pregled likvorja, krvna slika in lumbalna punkcija. Potrebne preiskave določi zdravnik specialist.

Kako do boljše prognoze?

 Dejstvo je, da je multipla skleroza neozdravljiva bolezen, s katero mora bolnik živeti vse življenje. Vendar pa diagnoza te nevrološke bolezni še zdaleč ne pomeni konca. Z današnjim znanjem, sodobnimi tehnikami, zdravniško in alternativno pomočjo ter ustreznimi fizioterapevtskimi programi lahko njeno napredovanje zelo upočasnimo in s tem posamezniku omogočimo dostojno in kakovostno življenje.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]