Ureditev avtomobilskega zavarovanja pri prodaji avtomobila

28. Avg 2017 11:19

V spodnjem članku ponujamo odgovore na nekaj najpogostejših vprašanj s katerimi se boste srečali pri prodaji avtomobila in ureditvi avtomobilskega zavarovanja.

KDAJ JE POTREBNO PREKINITI AVTOMOBILSKO ZAVAROVANJE?

Vsak lastnik avtomobila ima svoje zavarovanje avtomobilske odgovornosti, ki se s prodajo avtomobila ne prenaša na kupca oz. novega lastnika. Prvotni lastnik mora zavarovanje pri prodaji vozila prekiniti, saj s tem omogoči začetek veljavnosti zavarovanja novega lastnika. Le-ta pa mora pred registracijo kupljenega vozila urediti tudi svoje zavarovanje avtomobilske odgovornosti.

KAKO JE POTREBNO PREKINITI AVTOMOBILSKO ZAVAROVANJE?

Pri prodaji vozilo odjavite iz prometa, kar se z datumom zabeleži v vaše prometno dovoljenje.

KAJ STORITI V PRIMERU, DA VAM VELJAVNOST ZAVAROVANJA POTEČE ŠELE ČEZ NEKAJ MESECEV?

S prometnim dovoljenjem (z vpisanim datumom odjave vozila iz prometa) in zavarovalno polico, se zglasite v najbližji poslovalnici ali kontaktirajte vašega zastopnika. V primeru, da imate zeleno karto, priložite tudi to. Izpolnili boste vlogo o vrnitvi neizkoriščene premije za vaše avtomobilsko zavarovanje.

Znesek, ki se obračuna sorazmerno, glede na to, koliko časa je še ostalo do preteka vašega zavarovanja,  se lahko prenese v novo zavarovanje avtomobila, v primeru, da hkrati zavarujete novo vozilo oziroma se povrne na vaš račun.

Na ta način lahko prekinete vsa zavarovanja na avtomobilski zavarovalni polici.
Za vozilo škoda ni bila uveljavljena

Če ste letno premijo plačali v enkratnem znesku se vam sorazmerni delež povrne na račun. Primer: do poteka zavarovalnega obdobja je ostalo še šest mesecev, povrnjen dobite 50% delež vsote, ki ste jo plačali.

Če letno premijo plačujete v več obrokih in deleža za obdobje veljavnosti zavarovanja še niste poravnali, morate plačati še preostali del, v nasprotnem primeru, če ste stroške za to obdobje že poravnali, se plačila prekinejo.

Za vozilo je bila uveljavljena škoda, ki ste jo povzročili sami

  • V primeru, da niste uveljavljali škode iz avtomobilske odgovornosti se ob prekinitvi zavarovanja povrne sorazmerni delež premije.
  • Če ste uveljavljali škodo iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti ali kasko zavarovanja, povračila premije ne boste prejeli, četudi je bila ta plačana za celotno zavarovalno obdobje.
  • V primeru plačevanja po obrokih se premija za kasko ali AO zavarovanje ne povrne. Plačati je potrebno vse obroke.
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]