Aplikacijo za sledenje stikov z okuženimi si namerava namestiti manj kot tretjina

14. Avg 2020 05:03

Valikon je objavil novo raziskavo povezano s stanjem v družbi v času epidemije.

Tokratni rezultati kažejo, da je skoraj tretjina prepričana, da je drugi val že tu, le šestina še meni, da ga ne bo. Takoj po uradnem koncu epidemije je 28% vprašanih menilo, da drugega vala okužb bolj verjetno (22%) ali zagotovo (6%) ne bo, dva meseca kasneje je takšnih le še 16% (12% verjetno, 4% zagotovo ne). Na drugi strani je 30% vprašanih prepričanih, da smo že priča drugemu valu okužb.

Mesec dni po najavi uvedbe aplikacije namera za namestitev nič večja. Takoj po sprejetju zakona, ki predvideva uvedbo aplikacije za sledenje stikov z okuženimi, smo izmerili namero za namestitev in ocenili, da si bo aplikacijo namestilo kvečjemu 27% prebivalcev v starosti med 18 in 75 let. Mesec dni kasneje je ta ocena skoraj enaka, zdaj jo ocenjujemo na 28%.

Samozaščitno ravnanje ostaja na relativno visoki ravni. Večina prebivalcev ohranja navade, pridobljene ob začetku epidemije, ki se tudi po uradnem koncu epidemije in dva meseca zatem, niso spremenile, če sodimo po izjavah anketirancev. Pogostejše umivanje in redno razkuževanje rok ter izogibanje javnim notranjim prostorom, kjer se zadržuje večje število ljudi, ostaja v navadi za večino vprašanih, za približno polovico v celoti, za približno tretjino vsaj delno.

Spoštovanje fizične razdalije ostaja v notranjih prostorih, manj pri osebnih stikih. Fizično razdaljo anketiranci v veliki meri spoštujejo predvsem v notranjih javnih prostorih (trgovine, uradi,…) in lokalih, v prvem primeru malenkost manj kot konec maja, v drugem malo bolj, kot konec maja. Podrobnosti z inforgrafiko najdete v raziskavi Valicona – tukaj

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]