Boljši predlog dviga minimalne plače

18. Jan 2018 07:06

Predlog povečanja minimalne plače za 4,7 odstotka je te dni seveda sprožil pričakovane reakcije. Pri tem mogoče še najbolj presenečajo izjave, ki jih slišimo s strani članov vlade, ki nakazujejo, da predlog še ni usklajen.

Če se pravilno spomnim, se je že pred meseci poskušalo s socialnimi partnerji doseči dogovor o višini letošnjega povečanja minimalne plače. Ker do tega ni prišlo, je ministrica za delo prišla s svojim predlogom, s katerim bo poskušala prepričati socialne partnerje ter predvsem druge člane vlade, da ta predlog sprejmejo in potrdijo.

Preseneča torej pristop, da je ministrica Kopač Mrakova posredovala predlog v javnost pred uskladitvijo na vladi. Vsaj tako lahko sklepamo iz informacije, da se bo na to temo s predsednikom vlade šele sestala, zadržke do predloga pa je izpostavila tudi ministrica za finance.

Po njeni izjavi ji bo morala Mrakova to povišanje argumentirati (utemeljiti), predsednik vlade pa se do sestanka do predloga ne opredeljuje (izjave vsaj nismo zasledili).

Reakcije ostalih pa so seveda pričakovane. Minister Erjavec predlog razumljivo podpira, saj politično ne bi bilo sprejemljivo nasprotovati dvigu prejemkov za 25 evrov mesečno tistim, ki zaslužijo najmanj. Sindikalna stran izpostavlja razočaranje, ker je pričakovala več in ker seveda upravičeno meni, da tako nizki prejemki ne zagotavljajo dostojnega preživetja.

Delodajalska stran pa na drugi strani opozarja na konkurenčnost slovenskega gospodarstva, ki naj bi jo povečevanje stroškov dela ogrožalo … več (piše: Jože P. Damijan). 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]