Brazilija pred koncem svetovnega prvenstva

13. Jul 2014 14:49

brazilijaSvetovno prvenstvo v nogometu v Braziliji se počasi končuje in razen tekomvanja smo lahko med, sploh pa pred prvenstvom, videli tudi veliko protestov tistih, ki bi denar namenjen za ta velik dogodek, raje videli porabljen v druge namene. Ti protesti so bili na čase zelo množični in prihajalo je tudi do nasilja, na koncu pa prvenstva le niso preprečili ali povzročili kakšnega škandala. Zdi se celo, da so na koncu Brazilci bolj jokali nad katastrofalnim porazom proti Nemcem, kot nad tem, da bi lahko bile milijarde $ namenjene v zdravstvo ali šolstvo.

Brazilija je država, ki je v preteklem desetletju doživela hiter napredek, tako da jo lahko zdaj upravičeno štejemo vsaj med srednje gospodarske sile. Pod predsedstvom predsednika Lule, je dobila levičarsko, a ne radikalno vlado, ki je veliko postorila tudi za revne in mnoge dvignila v večje blagostanje. Lula nikoli ni bil Chavez in programi njegove vlade so bili bolj zmerni, zato tudi Brazilija nikoli ni bila deležna takšnih napadov, ali celo možnosti državnega udara, kakor je to bilo v Venezueli. A njegova vlada, pa tudi vlada njegove naslednice Dilme Rousseff, je bila levičarska in težko bi jo obtoževali brezbrižnosti do revnih in nedejavnosti na področju šolstva in zdravstva in vsesplošnega razvoja države. Marsikaj je bilo postorjeno narobe, seveda, tudi raven revščine ostaja visoka in Brazilija je po BDP na prebivalca še vedno v nižji ligi, toda napredka zanikati ne gre. …več (piše Sašo Ornik)

(V DS anketi – desni stolpec spodaj – vas sprašujemo kateri nedeljski dogodek je za vas pomembnejši – volitve v DZ ali SP v nogometu)

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]