Če hočemo podvojiti slovensko produktivnost, moramo podvojiti plače

9. Okt 2018 08:42

Jože P. Damijan je v nedavnem intervjuju izpostavil misel: “Nekoliko za šalo, če bi pri nas v industriji podvojili plače, bi se tudi dodana vrednost na zaposlenega po definiciji skoraj podvojila“. S to izjavo je hotel predvsem sprovocirati diskusijo na temo konkurenčnosti našega gospodarstva.

Izjava morda deluje provokativno, vendar je pravilna, le vzročnost je obrnjena. Če bi na primer podvojili plače, bi se po definiciji podvojila dodana vrednost, če zanemarimo dobičke. Če bi seveda lahko ustrezno povišali cene naših izdelkov. Problem pa se hitro pojavi v tem, da naša proizvodna struktura tega ne dopušča. 

Kot dodaja bloger, je ključni slovenski problem ta, da so se naši menedžerji odločili za nizkocenovni poslovni model. Takole pojasnjuje:

Namesto inovativnih končnih izdelkov, kjer bi lahko dosegali visoke marže, so se odločili za izdelke z nizko ceno ali za dobavljanje tujim verigam vrednosti, kjer je vsak cent stroškov v proizvodnji še kako pomemben. V Sloveniji je zelo malo podjetij, ki si lahko privoščijo strategijo Applea, katerega proizvodni strošek za iPhone je dobrih 200 dolarjev, prodaja pa jih za 800 do 1,000 dolarjev (in še za več pri novih modelih). Vsa čast Akrapoviču in Boscarolu, toda podjetij s takšnimi izdelki in takšno potencialno maržo je pri nas zgolj za vzorec.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]