Čemu se moramo izogibati pri varčevanju za pokojnino?

23. Okt 2018 08:30

Kako privarčevati za pokojnino? To je odvisno od večih dejavnikov, zagotovo pa je eden izmed ključnih starost; kdaj konkretno začnemo z varčevanjem. Kot svetuje Mitja Vezovišek, osebni finančni svetovalec, “moramo izdelati pokojninski načrt, ki ni le izračun pokojninske vrzeli, temveč vsebuje analizo obstoječih in produktov, ki so na voljo, izračun pokojnine z zdravstveno oskrbo, ki nam pokaže, kaj moramo storiti danes, da se izognemo bistvenemu znižanju življenjskega standarda ob upokojitvi ter smernice za optimizacijo.”

Preden se lotimo varčevanja, pa moramo odpraviti tudi najpogostejše mite o pokojninah. Torej, – začel bom varčevati kasneje, saj imam še dovolj časa,– varčevati moram v varnih naložbah, saj si tveganja ne morem privoščiti, – delodajalec nima vpliva, za vse moram poskrbeti sam.

Na vprašanje, kakšen način varčevanja predlaga, Vezovišek odgovarja: “Pri varčevanju za pokojnino je najbolje vključiti “avtomatskega pilota”. Kaj to pomeni? Ko izdelamo pokojninski načrt, izberemo tudi za nas najbolj primerne produkte in izračunamo potreben mesečni znesek za varčevanje. Nato pa je najbolje, da vsak mesec vplačujemo isti znesek v isto kombinacijo izbranih produktov. S tem se izognemo ugibanju, kdaj je pravi čas za vplačilo in izkoriščamo metodo povprečnega stroška, ki nam na koncu vedno prinese najboljši rezultat. Ko so trgi visoko in so npr. delnice drage, kupimo malo enot, ko so cene nizke pa veliko enot.”  

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]