Cenzura s strani ministrstva za zdravje – članki novinarjev pred objavo v branje in odobritev

26. Feb 2015 08:03

censorshipMinistrstvo za zdravje je uvedlo poseben postopek za odobritev objav v medijih. Predstavniki za odnose z javnostjo ministrstva za zdravje namreč pogovore z ministrom ali ostalimi zaposlenimi omogočijo le novinarjem, ki privolijo v to, da jim v članku navedene izjave ministra ali ostalih zaposlenih še pred objavo posredujejo v branje in odobritev (avtorizacijo), pišejo na Pod črto, kjer so bili pri nastajanju tokratnega zapisa ravno tako podvrženi omenjenim pravilom.

Majda Hostnik, predstavnica za odnose z javnostjo v kabinetu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, je avtorjem prispevka, kljub opozorilu, da bi s posredovanjem napisanih delov članka z izjavami predstavnice ministrstva poleg etičnih načel kršili tudi njihov kodeks odgovorila: »Naša pravila so nad vašimi.«

»To je podobno, kot da bi zahtevali ponovno snemanje radijskega intervjuja. Taka zahteva pa nikomur ne pade na pamet. Si predstavljate, da bi nekdo pogojeval nastop v Odmevih s tem, da bi vnaprej posneli intervju, nato bi predstavnik za odnose z javnostjo ugotovil, da intervju ni primeren, in poslal ministra ali kogar koli že še enkrat k Slavku Bobovniku ali Igorju E. Bergantu snemati vprašanja? Zakaj bi nekaj identičnega zahtevali za tisk ali splet?« pa je zadevo komentiral profesor katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani Marko Milosavljević.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]