Dan žvižgačev v ZDA

31. Jul 2015 07:07

snowden_assange_manningVčeraj so v ZDA praznovali »Nacionalni dan spoštovanja žvižgačev«, ki ga je Senat ZDA z resolucijo uvedel 30. julija 2013. Ta datum je v zgodovini izjemno pomemben za žvižgastvo saj so ustanovni očetje ZDA (Founding Fathers of USA) 30. julija 1778 sprejeli zakon o zaščiti žvižgačev, ki velja ne le za prvi tak zakon v ZDA, temveč za eno prvih zakonodajnih ureditev na področju zaščite žvižgačev na svetu sploh.

Alma M. Sedlar tokrat razkriva vse podrobnosti o žvižgačih, namenu pravil o zaščiti žvižgačev in dnevu žvižgačev, za katerega verjetno mnogi še niste slišali.

Med drugim piše, da so bili prvi žvižgači mornarji, saj je bil dogodek, ki se je leta 1777 zgodil v njihovih vrstah podlaga za zakon sprejet leta 1778. Takrat je posadka desetih mornarjev bojne ladje Warren prijavila, da je kapitan kontinentalne mornarice Commodore Esek Hopkins obravnaval zajete britanske vojake na »najbolj nečloveški in barbarski način« in da jih je mučil. Kongres je ugodil pritožbi in suspendiral Hopkinsa…

 

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]