Debalcevo pred padcem

18. Feb 2015 07:08

foto387“Odgovor na vprašanje, ali bo premirje v Ukrajini vzdržalo dlje časa, smo dobili zelo hitro. Uporniki bi premirje spoštovali, samo ne v Debalcevu, ki so ga v preteklih tednih stisnili v obroč in ukrajinske vojake tam pripeljali v brezizhoden položaj.Uničiti nekaj tisoč ukrajinskih vojakov tam, bi bila ogromna simbolna zmaga, še mnogo večja kot zavzetje celotnega letališča Doneck, odprta bi bila še ena povezava med Luganskom in Doneckom, morebiti pa celo pot proti severu, proti Slovjansku.”

Tako svoj zapis o dogajanju v Ukrajini začenja Jin, ki utemeljuje, zakaj so razmere v Debalcevu za ukrajinsko vojsko kritične, saj so v mestu obkoljeni. Obenem se Ukrajina srečuje s težavami pri mobilizaciji – kot piše bloger, se zanjo očitno nihče ne želi boriti.

In kakšne bodo posledice morebitnega padca Debalcevega?

“Obstaja možnost, da bo Porošenko izgubil oblast in bo zamenjan s kakšnim novim oligarhom. Obstaja tudi možnost, da bodo skrajneži iz številnih prostovoljnih bataljonov izvedli državni udar in bomo v Kijevu dobili še bolj zloveščo oblast. Lahko, da bodo uporniki, opogumljeni z zmago, le še napredovali, saj bo glavnina njihovih sil sproščena, velike sovražnikove enote pa uničene.”

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]