Delodajalci bodo ob odkriti kršitvi prisiljeni zaposliti prekarnega delavca

19. Okt 2017 08:37

Prekarne oblike dela so v Sloveniji zadnja leta zelo razširjene. Prekarni delavci so ljudje, ki v večini nimajo zagotovljenega plačila za preživetje, so brez pravic plačanega dopusta in regresa, malice in povračila stroškov za prevoz. Delodajalci jim ne plačujejo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za zavarovanje za primer brezposelnosti in prispevkov iz naslovov starševskega varstva. Skratka imajo zelo šibko socialno varnost.

Toda držva se je zmanjševanja števila tovrstnih delavcev sedaj lotila s tem, da je delovni inšpekciji dodelila pooblastilo, da lahko delodajalcu odredi zaposlitev prekarnega delavca, poročajo na Pod črto.

Državni zbor je konec septembra potrdil Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o inšpekciji dela, ki med drugim določa, da lahko inšpektor delodajalcu, ki z delavcem sodeluje prek katere izmed prekarnih oblik dela, odredi, da mora delavca zaposliti za nedoločen čas. Sprememba bo prišla v veljavo 21. oktobra letos.

Inšpektor bo zaposlitev takšnega delavca odredil, če bo ugotovil, da delavec prek pogodbe civilnega prava – na primer študentske napotnice, kot samostojni podjetnik, prek avtorske pogodbe … – delo opravlja pod enakimi pogoji kot redno zaposleni. Če delodajalec takšnega delavca kljub odredbi inšpektorja ne bo zaposlil, mu grozi kazen od 4500 do 20.000 evrov… podrobnosti v nadaljevanju prispevka.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]