Detektorji neresnic na RTV Slovenija

10. Maj 2019 15:58

Soočenja pred evropskimi volitvami so se pričela. Kandidati v želji prepričati volivce, da jim namenijo svoj glas, marikdaj povedo tudi kaj, kot bi rekli, “na pamet”. Nacionalna televizija je zato, po vzoru tujih medijev, začela secirati izrečeno in razkrivati kaj od tega, kar je priletelo iz ust politikov je bila resnica in kaj laž.

O tem piše dr. Boris Vezjak:

Seveda je hvalevredno, da se v medijskem svetu borimo proti lažem, propagandi, zavajanju in manipulacijam. Pri TV Slovenija so se zato odločili, da po prvem soočenju (9. maj 2019) kandidatov za evropske volitve njihove izjave pospremijo z »detektorjem« in povedo, v kolikšni meri so lagali, manipulirali in navajali netočna dejstva. Da ne bodo govoričili vnemar in bo politika postala končno bolj zavezana resnici.

Po svoje vzpodbudno, a z eno veliko napako: Dejan Ladika je kot moderator svoja vprašanja že koncipiral na način kviza: gostje in gosti v studiu so tako večinoma morali odgovarjati na izzive, ki so neposredno preverljivi s številkami – največkrat je v odgovor zahteval ravno številčne vrednosti ali je vprašanje zaokrožil na način, kot je npr. »Ali se je revščina v Evropi povečala ali zmanjšala«…nadaljevanje na blogu

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]