“Državno zdravstvo je neučinkovito, drago in nesočutno”

10. Feb 2014 20:46

operacijaLjudje potrebujemo zdravstvo. Pavel se ob tem sprašuje, ali ni naloga države, da ga zagotavlja? Ali nista obupna neučinkovitost in nepravičnost trenutnega sistema dokazali, da je edini učinkovit način zagotavljanja zdravstvenih storitev za vse ljudi, če z njim upravlja država?

Bloger na podana vprašanja ponuja tudi odgovore. Pri tem ugotavlja, da večina težav ameriškega zdravstva nastaja zaradi državnega vmešavanja in ne zaradi tržnih neuspehov. Dejstvo je, da danes nimamo zdravstvenega sistema, ki bi bil zasnovan na tržnih zakonitostih, in nimamo ga že desetletja. Če bi se država umaknila, bi lahko imeli ustvarjalen in učinkovit sistem zdravstvenega varstva, kot je ustvarjalna in učinkovita računalniška panoga ali panoga mobilnih telefonov – z rednim nižanjem cen, namesto z višanjem cen + vedno učinkovitejše in naprednejše tehnologije, ki jih subvencionirajo bogati ljudje z nakupi.

Privatno zdravstvo je bolj učinkovito, osebno odgovorno, bolj prijazno, bolj se celostno ukvarja s človekom, medtem ko je državno zdravstvo zbirokratizirano in  antihumano, zaključuje bloger.

Oznake: , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]