Edini politik, katerega je kdaj poslušala in spoštovala Severna Koreja, je bil Josip Broz Tito

11. Sep 2017 07:07

Zdi se, da se voditelj Severne Koreje Kim Jong Un ne ozira na nikogar v mednarodni skupnosti. Kdorkoli ga že skuša omehčati, naleti na gluha ušesa. Ne zaležejo ne pozivi k dialogu, ne grožnje. A s Severno Korejo ni bilo vedno tako.

Bloger Don Marko M piše:

Bilo je te dni pred 40imi leti. V ZDA je začel svojo pot 39. predsednik Jimmy Carter, verjetno najbolj miroljuben kavbojski predsednik vseh časov.

Na obisk Severne Koreje pa se je odpravil takrat naš predsednik Josip Broz Tito. Pred odhodom mu je pisal ameriški predsednik Carter in Tita vljudno naprosil, naj kot posrednik poskuša ublažiti napetosti med ZDA in Severno Korejo.

Tito, do sedaj še vedno edini predsednik v zgodovini človeštva, čigar besedo so spoštovali prav vsi voditelji držav sveta in je znal prav čudežno manevrirati med Zahodom in Vzhodom, Severom in Jugom, brez da bi kogarkoli kadarkoli izključil, žalil ali poniževal, je Carterju ustregel.

Na račun Titovega sprejema v Severni Koreji, so se odnosi med Korejci in Američani dokaj uredili in obetali pozitivna nadaljevanja.

A potem so tistega 1991 Američani,… nadaljevanje na blogu.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]