Filipini in Turčija – huda nevarnost za ameriško hegemonijo v svetu

6. Jan 2017 07:07

Filipini in Turčija sta do nedavnega veljali za tesni zaveznici ZDA. Sedaj pa sta se obe začeli od nje oddaljevati.

Obe državi sta za ZDA strateško izjemnega pomena. Filipini so oz. zaenkrat še veljajo za nekakšno “ameriško vojaško oporišče” v tem delu Azije, od koder strateško dobro nadzirajo Kitajsko. Podobno velja za Turčijo, ki je članica NATO zavezništva, in  je bila ves čas pomemben element blokade Sovjetske Zveze. Sovjetske Zveze ni več, a Rusija se je ponovna znašla v vlogi konkurenta ZDA.

Vse to pa se sedaj spreminja. Na Filipinih z izvolitvijo novega predsednika Rodriga Duterteja, ki je ZDA jasno pokazal, da se jim ne misli uklanjati za vsako ceno. Nič čudnega torej, da naj bi bivši ameriški veleposlanik na Filipinih, postavljal temelje za prevrat.

Turčija pa se je – še močneje po poskusu vojaškega udara – prijateljsko povezala z Rusijo. Torej obe največji svetovni konkurentki ZDA Rusija in Kitajska sta na svojo stran pridobili izjemno pomembni strateški zaveznici ZDA.

O premikih Filipinov in Turčije iz ameriške orbite, ki pomenijo hudo nevarnost za ameriško hegemonijo v svetu in bojazni, da Washington tega ne bo mirno sprejel in bo poskušal na vse načine na vodilne položaje Filipinov in Turčije postaviti poslušne voditelje, piše Sašo Ornik Jin.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]