Gibanje plač v javnem sektorju (V.)

21. Nov 2018 08:04

V uvodnem tekstu sem predstavil osnovne ugotovitve glede gibanja zaposlenih in plač v javnem sektorju. Na osnovi analize sem tudi ocenil kakšne možnosti imajo pogajalske skupine vlade in sindikatov ko se pogajajo o plačah javnega sektorja za naslednji dve leti. V tem prvem tekstu so bili izpostavljeni samo osnovni poudarki, v dodatnih člankih pa poskušam podrobneje predstaviti ter argumentirati posamezne ugotovitve.

V nadaljevanju sem nato v treh člankih predstavil nekaj definicij, kar javni sektor sploh zajema, nato pa analiziral gibanje ter obseg števila zaposlenih v javnem sektorju glede na druge države. Dotaknil sem se tudi produktivnosti v javnem sektorju v povezavi z vplivom na višino plač. V tokratnem tekstu pa podrobneje obravnavam gibanje povprečne plače in mase plač v javnem sektorju.

In kakšno je bilo v tem obdobju gibanje plač? V naslednjih grafikonih so prikazani podatki za gibanje nominalnih bruto plač in sicer kot 12-mesečno povprečje z osnovo leta 2005. Na prvem spodnjem grafikonu je prikazana povprečna plača za celotni zasebni sektor (sicer samo za zaposlene v pravnih osebah)[1] ter javni sektor, na drugem pa še nekaj podrobneje, zaradi varljivosti povprečja.

Poleg polnih črt, ki prikazujeta osnovna sektorja, je dodana tudi prekinjena črta za celotni javni sektor, ki zajema tudi družbe v javni lasti. Kot omenjeno, se v mesečnih statističnih podatkih prikazuje samo skupni podatek, kar lahko hitro zavede. Za realnejšo oceno gibanj je smiselno pogledati daljše obdobje, posebno ker je prišlo do močnih razhajanj v času krize … več (piše: Bine Kordež). 

Oznake: ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]