Grexit – podoben “usodni strel”, kot Principov atentat na Franza Ferdinanda?

2. Jun 2015 08:11

An actor, re-enacts Princip's assassination in front of a statue of Prinsip after it was uncovered during opening ceremony in East SarajevoNekateri vidni ekonomisti, med njimi tudi znani ameriški ekonomist Paul Krugman, so začeli nategovanje v pogajanjih med Grčijo in “inštitucijami” ter poigravanje z Grexitom primerjati s situacijo iz leta 1914, ko so se evropske države naveličale diplomatskih sporov in se je odločitev za vojno zdela kot odrešitev.

Toda ta “odrešitev” je bila krvava – štiri leta nesmiselne vojne so terjala 17 milijonov smrtnih žrtev in 20 milijonov mrtvih, piše dr. Jože P. Damijan in dodaja, da lahko Grexit pomeni podoben “usodni strel”, kot ga je Gavrilo Princip sprožil na Franza Ferdinanda v Sarajevu.

Damijan sicer meni, da je lahko izogib Grexitu zelo enostaven, če se zmanjšajo apetiti po tem, koliko lahko Grčija letno odplača dolgov, če se dvigne stopnje DDV pred sezono in zmanjšajo najvišje pokojnine, a to ne pomeni trajne rešitve.

“Grški problem se imenuje evro. Zdaj je sicer treba doseči dogovor, nato pa za Grčijo in ostale periferne države EU najti kontroliran način izhoda iz evra. Brez evra se bo tudi nevarnost za razpad EU drastično zmanjšala.”

Oznake: , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]