Hrvaška obtožba proti državi Sloveniji

26. Jan 2018 13:23

Obtožbe ali vsaj sumničenja in namigovanja se skoraj tako redno kot letni časi izmenjujejo in ponavljajo. Osumljeni je vedno določen vnaprej, zato se opisi njegove krivde razlikujejo le po trdoti orisa dejanja, ki naj bi bilo storjeno. Kot po pravilu se bolj ali manj prirejene zgodbe ponavljajo vsakič, ko se ali politično ali pravno aktualizira spor o državni meji.

Tako je bilo tudi tokrat, ko je včeraj ugledni zagrebški tednik, Globus, objavil tekst prav tako ugledne zagrebške profesorice, dr. Mirjane Kasapović, o dolgi tradiciji slovenske protihrvaške politike. Tokratna obtožba, da naj bi Slovenija dala mandat takratnemu predsedniku Srbije, Slobodanu Miloševiću, za začetek vojne na Hrvaškem, uničenje Vukovarja in napad na Dubrovnik, pa je vsaj po svoji grobosti, popolna novost. Sporočilo obtožbe je samo deloma namenjeno hrvaški javnosti, zaradi vnovične buditve občutja nelagodja ali celo nestrpnosti do sosednje države.

Prav tako je samo deloma naslovljeno na slovensko javnost,na tisti del, ki je v dvomu glede odločitve slovenske vlade o rešitvi spornega mejnega vprašanja s Hrvaško …več piše: Borut Šuklje, nekdanji minister za notranje zadeve in veleposlanik v ZRJ, danes pa mednarodni svetovalec za področje jugovzhodne Evrope in zahodnega Balkana.

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]