ISIS tik pred uničenjem najstarejše religije na svetu

15. Avg 2014 20:24

isis-kalifatMilitaristični islamski skrajneži, ki so na velikem delu Iraka, Sirije in Irana ustanovili islamski kalifat, rušijo in morijo vse pred seboj. Najbolj na udaru so “krivoverci” kristjani, pa tudi pripadniki ene najstarejših svetovnih religij Jazidi, ki obstajajo že skoraj 6 tisočletij.

Gre za člane ene najstarejših religij na svetu, ki je povezana z Zoroastrianizmom, na svetu pa jih je le še 700 tisoč, večinoma v Iraku, kjer jih je pol milijona, z neustavljivim širjenjem islamskih skrajnežev ISISpa jim grozi izumrtje, piše Renton.

Bloger v nadaljevanju oriše dogajanje na ozemljih, ki jih zavzema ISIS, predstavi pa tudi podrobnosti o omenjeni religiji:

“Jazidi častijo sveta drevesa, ženske se ne smejo ostriči, pari se ne smejo poročati aprila in nihče ne nosi temno modrih oblačil, ker je barva “presveta”. Člani manjšine so strogo ločeni po kastah, ki se med seboj ne smejo poročati. Moški iz zgornje kaste imajo lahko več žena in če se kdo poroči z žensko, ki ni jazid, ga čaka izobčenje ali celo kaj hujšega.”

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]