Italija po proračunskih bitkah z Brusljem sedaj uradno v recesiji

1. Feb 2019 08:00

Italija je glede na nedavno objavljene kazalce zdrsnila v recesijo. Poleg tega so analitiki pri Goldman Sachs sporočili, da je prostora za pesimizem še več, kot pa uradne številke nakazujejo:

  1. Italjanska rast BDP je bila -0.2% v zadnjem četrtletju oziroma v Q4, kar je manj, od pričakovanih -0.1%, hitrost rasti v Q3 je bila -0.1%. Publikacija potrjuje, da je italjansko gospodarstvo v tehični recesiji.
  2. Detajlni razrez komponent BDP ni na voljo,objavljen bo 5.3.2019
  3. S podatki Q4, je bila koledarska letna rast v 2018 v Italiji +0.9%, kar je manj kot +1.6% v 2017. Današnja publikacija BDP koledarsko letno rast Italije za 2019 napoveduje pri 0.2%.
  4. Glede na razmerje tveganj, je naša napoved za Italijo še nižja. Naša napoved o 0.2% letni rasti BDP v Italiji temelji na občutnem povečanju aktivnosti v drugi polovici 2019. A zaradi padajočega poslovnega zaupanja, okrepitve standardov bančnega kreditiranja in nadaljevanja politične nestabilnosti, je to bistveno manj verjetno, kot smo mislili še 1 mesec nazaj.
  5. Šibki gospodarski obeti predstavljajo Vladi izziv, da bo sploh lahko spoštovala svoje zaveze glede javnih financ. Ostajamo bolj pesimistični, kot je uradna napoved obetov vladnega deficita in javnega dolga zato lahko pričakujete še eno volatilno leto za italjansko gospodarstvo in ceno italjanskega kapitala…nadaljevanje na blogu Ambasador
Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]