Kakovost v zdravstvu: uspeh nedavne prve presaditve nosu ima tudi drugo plat

1. Feb 2019 07:00

Lani jeseni je v javnosti odmeval dosežek dveh slovenskih kirurgov v ljubljanskem kliničnem centru. Pacientki, ki so ji morali zaradi raka amputirati nos, so novega vzgojili kar na njeni roki. Nos so nato pacientki prišili na obraz in ji s tem ponovno omogočili normalno življenje.

Zdravnika UKC Ljubljana naj bi bila prva na svetu, ki sta izvedla tako operacijo. Zato sta postala tudi osebnosti leta 2018 časnika Delo.

Uspeh zdravnikov v tem primeru je nedvomno hvalevreden. Bolnica je, ko je morala nositi še nosno protezo, trpela zaradi stalnih prehladov in glavobolov. Pozimi ji namreč nosna proteza ni primerno ogrela zraka, ki ga je dihala. Presaditev nosu od tujega darovalca ni prišla v poštev. Zdravila proti zavrnitvi tujega nosu bi namreč lahko pacientki povzročila ponoven vznik rakavih tvorb. Pacientka je po posegu povedala, da ima občutek, kot da se je ponovno rodila.

Ta izjemna zgodba pa ima tudi drugo plat medalje. In sicer vzrok za to, da so ji morali nos sploh amputirati. Vzrok je bila zdravniška napaka. Nek drug zdravnik v UKC Ljubljana je nedopustno pozno ugotovil, da ima bolnica raka v nosu. Zaradi tega je morala bolnišnica pacientki izplačati tudi 42.000 evrov odškodnine…nadaljevanje na Pod črto

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]