Izbrisani – izplačati 35 milijonov € ali 270 milijonov € odškodnin?

28. Maj 2013 09:02

“Človekove pravice nimajo cene,” je v parlamentarni razpravi pred leti dejala Majda Širca, a izkazalo se je, da je njihova cena lahko za državo zelo visoka.

Vlada po naročilu Evropskega sodišča za človekove pravice pripravlja odškodnino sceno za tiste, ki so bili leta 1992 nezakonito izbrisani iz registra stalnih prebivalcev RS in prestavljeni na seznam tujcev. S tem so izgubili mnoge pravice in so zato upravičeni do odškodnine.

Čeprav so zagovorniki pravic izbrisanih  pred leti poudarjali, da ne gre za odškodnine, ampak zgolj za povrnitev dostojanstva in priznanje napake, ki jo je storila država, je danes zgodba nekoliko drugačna. Ponujenih 30 evrov na mesec izbrisa, so izbrisani z ogorčenjem zavrnili in od države pričakujejo 260 evrov na mesec izbrisa.

Po državni verziji bi izbrisanim izplačali 32 milijonov € odškodnin, zahteve izbrisanih pa bi pomenile 270 milijonov €  stroška za državo.

Blaž Žgavc razmišlja o celotni situaciji predvsem v smislu kdo so pravzaprav izbrisani. Med njimi je zagotovo veliko takšnih, ki se jim je krivica nevede res zgodila, ne manjka pa tudi špekulantov, ki takrat v Slovenijo niso verjeli in si statusa namenoma niso uredili, sedaj pa se smejejo v brk, ko bodo “pokasirali” lepo odškodnino za takratno taktiziranje.

(v DS anketi – desni stolpec spodaj – vas sprašujemo, kakšen mesečni pavšal naj država izplača izbrisanim za nezakonit izbris)

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]