Jamranje Slovencev, ki ni izraz obupa

24. Okt 2018 08:39

Slovenska mentaliteta je prežeta s številnimi stereotipi. Radi slišimo, da smo pridni in pošteni delavci, manj radi slišimo, da smo pijanci, razgrajači … Ob tem nam kapital očita, da nismo samozavestni, podjetni in optimistični, do česar je kritičen Stric Marč.

Napaka ! Bodimo to, kar smo. Slovenci, ki so svoje značajske poteze pridobili skozi tisočletje, ko so se borili za svoj obstoj z Germani, Romani in Huni, z narodi, ki so bili nesporno številnejši in vojaško močnejši. Evolucijsko ne bi preživeli z napihovanjem pred močnimi sosedi. Odločili smo se za taktiko breze, ki se spretno upogiba v viharju. Imeli smo se za pacifiste, skrbeli za etično čistost, bili smo skromni, poudarjali smo svojo pridnost in poštenost, predvsem pa jamrali, da nam gospodar ne bi vzel kaj več. Ne vem, zakaj bi tiste lastnosti, ki nas delajo posebne, morali zasmehovati.

Tako piše bloger, ki dodaja, da pri Slovencu jamranje ni izraz obupa. Po njegovem mnenju Slovenec jamra zato, da mu ne bi naložili več dela, več davka, da bi pridobil iz statusa siromaka kakšen odpustek in da mu sosedi ne bi bili nevoščljivi.

 

Oznake: ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]