Kako je Amerika zdrsnila iz ameriških sanj v korist elite lažiran sistem

24. Okt 2018 07:07

Joseph Stiglitz se v odličnem preglednem eseju v Scientific American sprašuje, zakaj se je neenakost v ZDA tako močno povečala. 90% otrok, rojenih leta 1940, je v odrasli dobi preseglo (realni) dohodek svojih staršev, medtem ko polovica otrok, rojenih leta 1990, ko odraste, ne doseže več ravni dohodka njihovih staršev. Realni dohodek spodnjih 90% prebivalstva stagnira na ravni izpred 4 desetletij, medtem ko so se dohodki zgornjega 1% podvojili, dohodki zgornjega 0.1% pa početverili.

Običajne razlage fenomena povečane neenakosti govorijo o globalizaciji, ki je s selitvijo delovnih mest v tujino povečala pritisk na zadrževanje domačih plač navzdol. Pa o sekularnem trendu izginjanja industrije in povečevanja storitvenega sektorja, kjer so plače nižje (minimalna plača) in kjer ni sindikalne zaščite. Toda, se sprašuje Stiglitz, vse razvite države so šle skozi te trende, zakaj se je potem neenakost tako drastično bolj povečala v ZDA in socialna mobilnost tako bolj znižala v ZDA?

Stiglitz razlago najde v lažiranem  gospodarskem sistemu oziroma v povratni zanki med lažiranim gospodarstvom, ki pospešeno bogateje nagrajuje lastnike kapitala in srečno visoko plačano elito (menedžerjev in nekaj drugih elitnih poklicev in talentiranih posameznikov) in pavperizira spodnjih 90% prebivalstva ter tako ustvarja vedno bolj premožni elitni sloj, ter lažiranim političnim sistemom, ki si ga je kupila oziroma finančno podredila premožna elita. Bolj kot se neenakost povečuje, bolj si elita krepi politični sistem in pravni red, ki še utrjuje pravila v korist elite  … več (piše: Jože P. Damijan). 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]