Janez Janša in njegova kultura višje rodnosti

11. Maj 2018 06:13

Janez Janša je je tik pred volitvami izpostavil novo temo. Kot piše Boris Vezjak, smo doslej lahko spremljali demonizacijo begunskega vala in lika begunca na heterogene načine. Zdaj pa je v ospredje prišla skrb za našo lastno rodnost.

Svojo misel o tem, da res ne smemo dovoliti migrantom reševati naših demografskih težav, je Janez Janša nedavno objavil na tviterju v grafični obliki. In potem retvital samega sebe, kar je bloger vzel pod drobnogled. 

Janševa skrb za rodnost ga zelo spominja na Orbanovo, sicer pa vidi več vzporednic med omenjenima politikoma. Madžarska ima trenutno 9,5 milijona prebivalcev. V zadnjih 25 letih je ta številka padla, prej je bila 10,75 milijona. Po nekaterih izračunih bo do leta 2050 padla na 8 milijonov.

Demografija Madžarske je zanimivo vprašanje v luči protibegunske retorike, za Orbana zmagovite na zadnjih volitvah in tudi sicer zanj zelo značilne. Madžarski premier je povezal obe niti in svoje stališče v zadnjem letu večkrat ponovil, zanj Evropa demografskih problemov ne sme reševati s priseljenci, ampak se mora zanesti na »lastne vire« in mobilizirati »lastne rezerve«, kar pa bo dosegla z »duhovno obnovo«, dodaja bloger.

 

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]