Je Slovenija res najbolj korumpirana evropska država?

9. Maj 2013 08:06

Kot je znano je svetovalno podjetje Ernst & Young v svoji nedavni raziskavi ugotovilo, da sta korupcija in podkupovanje v evropskem gospodarstvu običajna praksa, neslavna rekorderka v Evropi pa je Slovenija, kjer je delež menedžerjev, za katere je podkupovanje običajno, kar 96 odstotkov.

Sandra Damijan ugotavlja, da je izmed dveh zastavljenih vprašanj v omenjeni raziskavi na temo korupcije ključno eno vprašanje, iz katerega tudi izhaja glavna medijsko izpostavljena statistika. Dodaja, da je težko zaupati rezultatom iz rokohitrske raziskave svetovalnega podjetja Ernst & Young, katerih ne potrjujejo niti druge bolj uveljavljene in bolj kompleksne raziskave.

Denimo raziskava Transparency International iz leta 2012 kaže, da je glede razširjenosti korupcije Slovenija na visokem 37. mestu izmed 174 držav. Dokaj podobno sliko pa kaže zelo kompleksna raziskava, ki jo vsaka tri leta na velikem vzorcu podjetij v 27 državah naredita Svetovna banka in EBRD. Po tej raziskavi je bila Slovenija na predzadnjem mestu glede razširjenosti korupcije.

Oznake:, , , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]