Je za grško krizo krivo “varčevanje”? Kje pa!

16. Jul 2015 09:12

grcija-hranaV slovenskih osrednjih medijih je eden najbolj širjenih stereotipov, da je v Grčiji bilo vse  v redu do leta 2010, ko pa je trojka od nje zahtevala stroge varčevalne ukrepe, ki so to državo pahnili v revščino in bedo.

A realnost je v marsičem drugačna. Med letom 1967 in 1974 je Grčiji vladala vojaška hunta, nato pa je postala ustavna liberalna demokracija in večino časa do leta 2010 je na volitvah zmagoval socialistični PASOK.

Kot piše bloger Nisem levičar, je ta uvedel klasično socialistično diktaturo populistične in neučinkovite socialne države in slovenske različice pajdaškega kapitalizma oz. socializma z drugimi besedami nad svobodno gospodarsko pobudo, kar je imelo uničujoče posledice za gospodarstvo. Deljenju bombončkov državnim uslužbencem in vsem ostalim se iz pragmatičnih razlogov ni želela odreči tudi desna Nova demokracija, kadar je ta dobila volitve.

Posledično je grški dolg narasel iz 28 % BDP leta 1980 na, 89 % leta 1990  in na začetku 2010 je bil že več kot 140 % BDP. To leto je Grčija beležila tudi 15% proračunski primanjkljaj.

Poti naprej seveda ni več bilo in če ne bi EU zagotovila denarne pomoči preko na hitro ustanovljenega EMS sklada, bi se Grčija znašla v nenadzorovanem bankrotu, kar bi jo pahnilo v mnogo hujšo bedo, kot je sedaj.

Bloger v nadaljevanju pravi, da se z zadnjimi zahtevanimi ukrepi EU ne strinja, saj zgolj povečujejo davke in ne vzpodbujajo gospodarstva, nato pa Grčijo primerja s Slovenijo, katero vidi na podobni poti.

 

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]