Jože P. Damijan: Juhuhu, komunizem je tu!

6. Jan 2014 07:46

damijan811Naš Franci, nekdanji finančni minister, ki je popolnoma zabremzal sanacijo bank, povečal plače v javnem sektorju in minimalno plačo in na obeh straneh poganjal projekt TEŠ 6 ter tako državo (in energetski sektor) prignal na rob bankrota, se vrača v še večji formi. Na četrto potenco, piše dr. Jože P. Damijan. V tokratnem zapisu namreč pokomentira Križaničev gospodarski program, ki je bil objavljen v Delu.

Program “Nazaj v komunizem” ima samo dve veliki napaki meni Damijan.

Prvič, bankrotiral je že leta 1980, ko ob izbruhu dolžniške krize rajnka Jugoslavija ni bila sposobna vrniti ogromnih pufov, ki jih je najela za financiranje komunističnega modela razvoja. Prav tako ni deloval že leta 2008, ko je Franci postal finančni minister in ko je slovenski javni dolg znašal samo 22% BDP, zadolževanje države pa je bilo zelo poceni.

In drugič, za financiranje tega projekta državnega komunizma bi država, po oceni čez palec, potrebovala najmanj okrog 20 milijard evrov. Franci ni povedal, kje bi danes dobil te silne milijarde za dokapitalizacijo bank, odkup lastniških deležev podjetij, investicije paradržavnih skladov v lesno industrijo in velika podjetja, za izdaje energetskih in infrastrukturnih obveznic itd.. Kdo bi kupil slovenske obveznice in po kateri ceni ob objavi tega revolucionarnega komunističnega programa za izhod iz krize?

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]