Jože P. Damijan o Bavčarju, Časarju, Šrotu, Kordežu, Lovšinu, Debeljaku in njihovih poslih

9. Sep 2014 08:04

damijan811V zadnjih letih se je zvrstila kopica menedžerjev, ki so se zaradi njihovih poslov in opustošenj v državnih podjetjih, znašli na zatožni klopi. Nekateri so medtem že začeli prestajati zaporne kazni, drugi pa se bodisi skrivajo bodisi pripravljajo kovčke za odhod v zapor ali pa so še vedno v različnih postopkih pred sodišči.

Ob vseh teh »uspešnih« zgodbah si ekonomist Jože P. Damijan zastavlja vprašanje kakšno škodo lahko naredijo politologi ne samo kot direktorji podjetij ampak denimo kot predsedniki vlad in ali so bili ti propadi velikih družb posledica njihove “neprimerne izobrazbe”?

Damijan meni, da ne. Kajti na drugi strani z lahkoto najdete pravnike in ekonomiste z diplomami in magisteriji, ki so kljub “primerni” izobrazbi iz družb, ki so jih vodili, prav tako naredili “šrot”.

Odgovor glede uspešnosti poslovanja je po njegovem treba iskati v osebnostnih značilnostih posameznikov, značilnostih okolja, v katerem poslujejo in zgodovinskem trenutku.

V nadaljevanju še obrazloži, kaj je odpovedalo v primeru zgodb v naslovu omenjenih oseb ter kaj narediti, da se obvarujemo pred našim grabežljivim in plenilskim karakterjem.

Oznake: , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]