Jože P. Damijan: Zakaj nas evropske volitve puščajo hladne?

28. Maj 2014 07:11

volitveZa nami so nedeljske volitve v Evropski parlament, ki se jih je v Sloveniji udeležilo le 24,08 % volilnih upravičencev, s čimer so Slovenci prekašali že tako značilno nizko volilno udeležbo. To je zelo sporočilno že samo po sebi. Na drugi strani pa so mnoge neprijetno presenetili volilni rezultati, ki so pokazali premik v desno.

Jože P. Damijan teoretizira, kako je lahko prišlo do takšnih rezultatov in kaj to pravzaprav pomeni. Volilna udeležba in volilni izidi  evropskih volitev naj bi tako bili preprosta posledica dveh stvari. Prvič, nizka volilna udeležba kaže, da  je Slovencem v bistvu vseeno glede tega, kdo in če kdo sploh predstavlja Slovenijo v Bruslju.

Drugič, sami volilni izidi pa kažejo, da imajo tisti volilci, ki se jim je sploh dalo iti na evropske volitve, zadosti Lukšiča, Jankovića in Viranta, zato so desni volilci volili za svoji dve stranki, levi pa za edino novo alternativo. Ta prisilna promiskuitetnost na levem polu volilnega telesa pa naj bi prinašala številne nevarnosti.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]