Kaj prinaša bela knjiga (2. del) – Gibanje pokojnin do sedaj

28. Jun 2016 07:07

Povečevanje števila starejših ljudi in daljša življenjska doba vsekakor zahtevajo stalno prilagajanje obveznega pokojninskega sistema.

Spremembe gredo v smeri podaljševanja zahtevane starostne meje pri odhodu v pokoj in to je zajeto tudi v novih predlogih zbranih v Beli knjigi. Takšni popravki so seveda pričakovani, vendar ne gre za kakšne drastične spremembe, predvsem pa vzdržnost pokojninskega sistema tudi v naslednjih desetletjih ni tako problematična in kritična, kot se običajno prikazuje. Takšno razmišljanje poskušam argumentirati z nekaj dodatnimi pogledi na to tematiko in v I. delu je bil poudarek na samem delovanju obveznega pokojninskega sistema ter demografskih gibanjih.

Pri razmišljanju o pokojninskem sistemu moramo namreč upoštevati, da pri nas kot tudi v drugih evropskih državah velja tako imenovan dokladni sistem, po katerem delovno aktivne generacije zbirajo denar (plačujejo prispevek za pokojninsko zavarovanje) za izplačilo trenutno upokojene generacije. Sredstva se torej ne nalagajo na nek račun iz katerega … več (piše Bine Kordež)

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]