Kaj prinaša bela knjiga III. del – novi pogoji upokojevanja

7. Jul 2016 07:07

Povečevanje števila starejših ljudi in daljša življenjska doba vsekakor zahtevajo stalno prilagajanje obveznega pokojninskega sistema. Spremembe gredo v smeri podaljševanja zahtevane starostne meje pri odhodu v pokoj in to je zajeto tudi v novih predlogih zbranih v Beli knjigi.

Takšni popravki so seveda pričakovani, vendar ne gre za kakšne drastične spremembe, predvsem pa vzdržnost pokojninskega sistema tudi v naslednjih desetletjih ni tako problematična in kritična, kot se običajno prikazuje. Takšno razmišljanje poskušam argumentirati z nekaj dodatnimi pogledi na to tematiko.

V dosedanjem tekstu je bil poudarek na delovanju obveznega pokojninskega sistema, kjer moramo predvsem upoštevati, da se vplačani prispevki ne zbirajo na nekem računu, temveč porabijo za tekoče izplačilo pokojnin, tako kot so naši starši vplačevali za pokojnine njihovih prednikov in kot seveda mi pričakujemo od zanamcev.

Predstavljeno je bilo, da se število starejših sicer povečuje, a bo število delovno aktivnih tudi čez desetletja zadostno za izplačevanje takratnih pokojnin – če bodo le imeli delo … več (piše Bine Kordež).

Oznake: , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]