Kako rešiti projekt Drugi tir pred njegovimi snovalci?

14. Jun 2017 07:10

Kolobocije okrog vladinega zakona o izgradnji drugega tira, vključno z grožnjo z referendumom, ogrožajo celotni projekt. Ker državljani podpiramo izgradnjo nove proge Divača Koper, moramo storiti vse, kar je v naši moči, da projekt ne zaplava v politično korupcijske vode in da se čim hitreje in racionalno realizira.

V tem smislu podajam svoj predlog, kako rešiti to zagato. Pretovor v Luki Koper in posledično prevoz blaga po obstoječi železniški progi Divača Koper v zadnjih letih strmo narašča. Lani je pretovor dosegel 22 mio ton in od tega je šlo po železnici 13,2 mio ton.

Letos pretovor narašča po stopnji 9%, tako da bo v celem letu po železnici prepeljano predvidoma 14,4 mio ton, kar je blizu maksimalne kapacitete obstoječe proge, ki znaša 15,2 mio eur.

Čez leto in pol se bo kapaciteta zaradi izgradnje izvlečnega tira iz luke do Dekanov, ki se bo nadaljeval v novo progo Divača Koper, povečala za 2,5 mio ton, torej bo skupaj znašala 17,7 mio ton letno, kar naj bi pri sedanjem tempu rasti prometa zadostovalo do leta 2020 … več (piše: Drago Babič, objavljeno na blogu Jože P. Damijan). 

Oznake:,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]