Kakšen bi bil rezultat vojne s Severno Korejo? Je vredno tvegati?

17. Apr 2017 20:12

Zdi se, da tako blizu vojne večjih razsežnosti že dolgo nismo bili. Na Bližnjem vzhodu se že nekaj časa iskri med Rusijo in ZDA, sedaj pa se je začelo stopnjevanje napetosti tudi na Korejskem polotoku.

Grožnje Severne Koreje, katere retorika je znana že celemu svetu, so se doslej zdele bolj kot ne opozarjanje Američanov in Južnih Korejcev v smislu, če nas napadate, bomo udarili nazaj. Leta je vse potekalo po nekem predvidljivem vzorcu toda sedaj, ko je krmilo ZDA prevzel Donald Trump, se vojaški konflikt ne zdi več tako nemogoč.

Kljub trenutnim napetostim pa so bile vsaj do sedaj razmere na korejskem polotoku, kot meni Sašo Ornik Jin, bolj stabilne kot se zdi. Nič tudi ni kazalo na to, da bi se Severna Koreja pripravljala na napad Južne Koreje.

Da je temu tako, je bilo dolgo jasno tudi vladarjem v Washingtonu. Seveda so ZDA in njihovi zavezniki v regiji proti Severni Koreji uvajali sankcije in prirejali vojaške manevre, ampak to je bilo tudi vse. Z Donaldom Trumpom se zdi, da je prišel drugačen čas.

Lahko si predstavljamo, kaj bi se lahko izcimilo iz ameriških provokacij. Trump bi morebiti želel dokazati ameriško moč z omejenim napadom, podobno kot v Siriji. Kako bi Severni Korejci vedeli, da gre za omejen napad? Kakšen bi bil rezultat morebitne vojne?

Odgovor v nadaljevanju blogerskega zapisa.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]